Spelregels

Algemeen

Hier vindt u een beknopte versie van de poolspelregels zoals deze in Nederlands competitieverband worden gehanteerd. Voor een meer uitgebreide versie kunt u terecht op de site van de knbb.

Er bestaan bepaalde regels die voor 8-ball, 9-ball en straight pool gelden.

Fouls (fouten):

De witte bal raken met iets anders dan de pomerans (punt) van de keu.
Een gekleurde bal raken met iets anders dan de witte bal.
Een bal van tafel spelen.

8-ball

Het doel van het spel is om bal 1 t/m 7 (de hele) of bal 9 t/m 15 (de halve) en vervolgens de zwarte 8-bal te potten. Als er bij de break één of meer ballen worden gepot mag de speler doorgaan. Zo niet, dan is zijn tegenstander aan de beurt. Meteen na de break is het open-table en de speler mag iedere bal potten behalve de 8-bal. De eerste correct gepotte bal bepaalt wie heel en wie half heeft.
Elk shot moet van tevoren gecalled worden (behalve de break). Wanneer een shot wordt gemist of wanneer een bal in een andere pocket valt dan was aangegeven dan is de tegenstander aan de beurt. Als alle hele of halve ballen gepot zijn, dan is het doel om vervolgens de 8-bal in een van de gaten te spelen. Voor het potten van de 8-bal gelden dezelfde regels als voor de andere ballen. Degene die de 8-bal correct heeft gepot, wint het spel.

9-ball

Bij 9-ball worden de ballen 1 t/m 9 in een ruitvorm op tafel gelegd met de 1-bal voor op de footspot en de 9-bal in het midden. Het doel van het spel is om de 9-bal te potten. Als je aan de beurt bent dan moet je de bal met het laagste nummer op tafel het eerst raken. Als je een bal pot zonder foul te maken dan mag je verder. Als de 9-bal gepot wordt zonder een foul te maken dan win je het spel. Er hoeft niet gecalled te worden.

Straight pool

Voordat het spel begint, wordt er besloten tot hoeveel punten er gespeeld wordt. Het doel van het spel is dat aantal punten als eerste te behalen. Om een punt te behalen, moet je als je aan de beurt bent een bal potten. Alle ballen tellen voor één punt (er is geen verschil tussen de ballen 1 t/m 15). Heb je de bal gepot zonder een foul te maken, dan mag je door totdat je er één mist. Dan is de ander aan de beurt. Als er, naast de witte bal, nog één bal op tafel ligt en het aantal punten is nog niet behaald, dan komt het pack (de andere ballen) weer op tafel minus de bal op de footspot en wordt het spel vervolgd. Een foul betekent een punt aftrek (bij de break -2 punten). Drie opeenvolgende fouls betekent vijftien punten aftrek. Bij een foul waarbij de witte bal op tafel blijft, wordt er verder gespeeld vanuit die positie (geen ball-in-hand). Als de witte bal wel van tafel wordt gespeeld, dan krijgt de tegenstander ball-in-hand vanuit de kitchen (achter de lijn).

Meer over pool