Spelregels snooker

Hier vindt u een beknopte versie van de snooker spelregels zoals deze in Nederlands competitieverband worden gehanteerd. Voor een meer uitgebreide versie kunt u terecht op de website van de knbb.
Het doel van snooker is om meer punten te behalen dan de tegenstander. Wie aan het eind van het frame (potje) de meeste punten heeft behaald, wint het frame. De break gebeurt vanuit de halve cirkel. Bij het begin van iedere beurt moet een speler altijd een rode bal raken. Om punten te scoren dient men een rode bal te potten (1 punt) en met de volgende stoot één van de gekleurde ballen te potten (2 tot 7 punten, zie onder). De gekleurde ballen komen na gepot te zijn terug op hun beginpositie. Dit gaat zo door tot er geen rode ballen meer zijn. Nadat de laatste rode bal gepot is, moeten de gekleurde ballen gepot worden waarbij de laagste waarde eerst gespeeld dient te worden.

Waarden van ballen: Rode ballen 1 punt, gele bal 2 punten, groene bal 3 punten, bruine bal 4 punten, blauwe bal 5 punten, roze bal 6 punten en zwarte bal 7 punten.

Fouten:

Het raken van een gekleurde bal als een rode geraakt moet worden of andersom.
Het potten of van tafel spelen van de witte bal.
Het potten van een andere gekleurde bal dan die het eerst geraakt werd.
Bij een fout krijgt de speler punten in mindering met een minimum van 4 punten. Bij het potten of eerst raken van de verkeerde bal krijgt de speler de waarde van die bal in mindering met een minimum van 4 punten.

Meer over snooker